2 Ağustos 2020 Pazar

[Okumalar, kitap hakkında] Alber Einstein

 Alber Eiestein hakkında çok detaya girmeden çocukluğundan başlayarak; okuduğu okullar, ailesi ve çevresiyle olan ilişkileri, geliştirdiği teori ve/veya  kurumları, zamana iz bırak sözleri, yaşayıp biçimi ve son olarak beyninin çıkartılıp alınması incelenmesi  gibi durumları anlatan bir kitap. 

 Kitabı okurken fazla zorlanmadım, açıkçası zorlanacağımı düşünüyordum. Akıcı olmayacağından şüphelerim vardı fakat gayet akıcı ve rahat bir şekilde ilerliyor. Hepimizin bildiğimizi sandığımız bazı konularda doğruya ulaşmamızı sağlıyor, bunlardan biri okul hayatı ile ilgili bir konu diyebilirim.

 Eisteni ile ilgili bazı çıkarımlarda bulunmazı sağlayan öğretici bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Çocuklara, kadınlara ve dünyadaki yaşama hatta evrene bakış açısı dikkatinizi çok çekecektir. Ayrıca teorik olarak geliştirdiği formüllerinin seneler sonra doğruluğunun neredeyse hiç sapma olmadan ispatının sağlanması, yaptığı işe ne kadar saygı duyduğu ve odak noktasının ne kadar güçlü olduğunun büyük bir kanıtı olmuştur.

 Belki bir çoğumuz Eistein'ın çok zeki (doğuştan) bundan dolayı bu kadar şeyi başarabildiğini düşünmekteyiz aslında durumun böyle olmadığını, beyninin çıkartılıp yıllarca incelenmesi sonucunda varılan sonuçlardan ve kendi sözlerinden de çıkartabiliriz. Şöyle ki: sağlıklı sıradan bir insan hayatında zevk aldığı merak duyduğu konulara olan ilgisini ne kadar odaklarsa  ve vazgeçmez ise o ölçüde beyin gelişimi ilerlemekte, bağ kurulan nöronlar farklı etkileşim göstermekte ve ufkunuz daha da gelişmektedir. Hayal gücünden de vazgeçmemeyi unutmayalım, ( :) )  hayallerinize kararlılık ile bağlıysanız bir gün mutlaka gerçekleşecektir ve bir sözünü buraya not bırakayım,  "Mantık sizi A noktasından B noktası götürebilir. Hayal gücü ise her yere." Buda benden olsun hayal gücünüz ile geleceği görmeye ne kadar odaklanır ve  kararlılıkla pes ettirmeden sürdürürseniz, o bir şekilde sizin gelecekteki yaşamınız olacaktır.

Ek olarak,  kuantum fiziği noktasında bazı yanılgılarını da  görecek ve şaşıracaksınız diyebilirim. Şu sözü hep aklımda kalacak sanırım: "Beyler bir yerde yanlışınız var Tanrı yanlış yapmaz. (*)" 



* Buradaki Tanrı kavramı dinsel bir Tanrı anlamı gütmez, Eistein burada bilimsel bir tanrı kavramından bahsetmiştir.